RTB Bor našao izlaz iz minusa

Bez autora
Feb 16 2011

To što, pre nekoliko godina, niko nije hteo da kupi Rudarsko-topioničarski basen Bor, iz današnjeg ugla deluje kao dobra vest. Jer, cene metala na svetskoj berzi rastu vrtoglavom brzinom, a RTB Bo prvi put posle dve decenije ima šansu da poslovnu godinu završi s pozitivnim rezultatom. Planirana je proizvodnja 27.000 tona bakra, 735 kilograma zlata i 4,6 tona srebra, što je gotovo za trećinu više nego u 2010. godini. Naravno, da bi se ovi planovi ostvarili, potrebna su i sredstva. Veća proizvodnja u RTB biće i finansijski potkrepljena, i to sa 272 miliona dolara. Najviše novca, odnosno 163,2 miliona dolara, biće investirano u izgradnju nove topionice i fabrike sumporne kiseline. Za kupovinu nove opreme za rudnike, automatizaciju flotacija, odnosno pogona u kojima se prerađuje ruda, kao i otvaranje ležišta bakra i zlata „Čoka Marin“, kod Majdanpeka, biće investirano dodatnih 103,8 miliona dolara.

RTB Bor našao izlaz iz minusaTo što, pre nekoliko godina, niko nije hteo da kupi Rudarsko-topioničarski basen Bor, iz današnjeg ugla deluje kao dobra vest.

Jer, cene metala na svetskoj berzi rastu vrtoglavom brzinom, a RTB Bor, prema tvrdnjama zamenice generalnog direktora ove firme Mirjane Antić, prvi put posle dve decenije ima šansu da poslovnu godinu završi s pozitivnim rezultatom.

- Planirana je proizvodnja 27.000 tona bakra, 735 kilograma zlata i 4,6 tona srebra, što je gotovo za trećinu više nego u 2010. godini - kaže Antićeva za „Novosti“.

Naravno, da bi se ovi planovi ostvarili, potrebna su i sredstva. Veća proizvodnja u RTB biće i finansijski potkrepljena, i to sa 272 miliona dolara.

- Najviše novca, odnosno 163,2 miliona dolara, biće investirano u izgradnju nove topionice i fabrike sumporne kiseline - precizira Antićeva.

- Za kupovinu nove opreme za rudnike, automatizaciju flotacija, odnosno pogona u kojima se prerađuje ruda, kao i otvaranje ležišta bakra i zlata „Čoka Marin“, kod Majdanpeka, biće investirano dodatnih 103,8 miliona dolara. Ove godine planirali smo i da za saniranje štete, koju smo proizveli rudarskim i metalurškim aktivnostima, uložimo najmanje pet miliona američkih novčanica.

Aaktiviranje rudnika

Naša sagovornica navodi i da ima zainteresovanih kompanija za otvaranje rudnika bakra „Cerovo“, gde, prema prvim analizama, ima blizu 120 miliona tona rude. Odatle bi se preradom u naredne dve decenije moglo dobiti 350.000 tona bakra, 18 tona zlata i gotovo 120 tona srebra.

- Naši stručnjaci predlažu aktiviranje „Cerova“ po fazama - podvlači Antićeva. - Međutim, kasnije bi bilo neophodno i izmeštanje pruge Beograd - Bor, kako bi se otkrilo celo ležište.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik